Created with Sketch.
Transports - Infrastructures

Metro of Porto – Boavista’s Line and Roundabout

Created with Sketch.
Transports - Infrastructures

Metro of Porto – Boavista’s Line and Roundabout

Created with Sketch.
Transports - Infrastructures

Metro of Porto – Boavista’s Line and Roundabout

Created with Sketch.
Transports - Infrastructures

Metro of Porto – Boavista’s Line and Roundabout

ABOUT

GEG’s scope of work comprised the whole design of the new Boavista Line and the insertion project of the Metro in the Boavista Roundabout, in Porto’s city.

The Boavista’s Line, if it is built, will have an extension of approximately 7 km, connecting Porto to its neighbour city Matosinhos. An important role was performed for the urban requalification of the longest avenue in the city, “Avenida da Boavista”, as it involved the renovation of the entire surface area and existing infrastructures.

Significant architecture intervention with inherent environmental and social benefits as well as requalification of this part of the city will be promoted by the construction of this metro line.

In order to prepare the Avenida da Boavista to receive the metro line in the future, GEG designed and supplied on-site support for the avenue’s urban requalification (footways, infrastructures deviations) during 2004 and 2005.

The Boavista Line required a deep urban renovation with a special reference to the metro insertion project taking place at one emblematic zone of the city – the Mouzinho de Albuquerque Square, better known as the Boavista Roundabout. The architectural design for the roadways, sidewalks and park rehabilitation was performed by the prestigious architects Siza Vieira and Souto Moura.

The intervention at the Boavista Roundabout, for the insertion of the metro, included the surrounding urban planning, a building rehabilitation (500 m2) for a coffee and restaurant, a pedestrian tunnel and the consequent deviation of all infrastructures (stormwater drainage, wastewater, electricity, telecommunications and gas).

The aim of the pedestrian tunnel is to connect the existing metro station called Casa da Música to the future station of Avenida da Boavista, having along the tunnel exterior accesses to the street 5 de Outubro and to the Casa da Música building. This 300 meters long tunnel inserts in a moderately dense zone, in terms of edifications and streets, and with intense traffic. To go through the tunnel, people may use a conveyor system.

The structural solution for the tunnel consists of a reinforced concrete pile wall, with piles of 600 mm in diameter, spaced of 800 mm. This cantilever wall is topped by a ribbed slab during the construction phase, which includes prestressed beams.

Key Facts
Created with Sketch. Year: 
2003-2008
Created with Sketch. Client: 
Metro do Porto
Created with Sketch. Services: 
LOCATION
Porto, Portugal
Scroll Up